Landmeetkundig 3D-laserscannen: hoe werkt dit en wanneer interessant?

3D-laserscanning is een meetmethode waarbij we met een laserscanner een realistisch 3D-beeld van de werkelijkheid maken. Met deze techniek brengen we bijvoorbeeld de bestaande situatie van een gebouw, monument of installatie volledig in kaart.

Laserscanning gebeurt met een laser die miljoenen punten per seconden opmeet. Razendsnel wordt elke millimeter perfect opgemeten. De gemeten punten verwerken we later tot een puntenwolk (point cloud) van miljoenen punten die de gescande omgeving weergeeft. Aanvraag offerte 3D-scanning

EEN 3D-SCANNING GEBEURT SNEL EN NAUWKEURIG

Een van de voordelen is dat alle zichtbare onderdelen (leidingen, isolatie, binnenmuren, stopcontacten, ramen, …) van het gebouw nauwkeurig worden opgemeten. Omdat de scanner aan een zeer hoge snelheid (tot 2 miljoen punten per seconde) alles opmeet, is deze techniek geschikt wanneer snelheid, locatie en een volledige opname van een gebouw (met alle details) van belang zijn. Praktische toepassingen zijn archeologische sites, historische gebouwen of monumenten, onbereikbare of complexe structuren en nog veel meer. Een complexe houten dakstructuur van een gebouw bijvoorbeeld meet je beter en vollediger in met een laserscanner omdat je dan een volledige visualisatie krijgt met de juiste afmetingen. De dwarsdoorsnedes die je achteraf kan maken, geven alle nodige informatie. Wanneer we opmeten in een drukke omgeving, zoals een winkelcentrum, is 3D-laserscanning aangewezen omdat het de uitbater en bezoekers minder hinder bezorgt.

HOE WERKT 3D-LASERSCANNEN?

In een eerste stap brengen we met een geavanceerde laser driedimensionaal het volledig gebouw en de omgeving in kaart vanuit diverse standpunten. De aangebrachte scantargets worden gebruikt als koppelpunten tussen de verschillende scanposities. De laser zet alles om in pixels. Vervolgens brengen we al deze scans via de computer samen en zetten we de verzamelde data om tot een geregistreerde puntenwolk (point cloud).

SCAN-TO-BIM

De 3D-scanning experten van ADM BIM, onderdeel van ADM Group, kunnen aan de hand van een scan een BIM (Building Information Model) opbouwen. Ze gebruiken daarvoor gespecialiseerde software die de gegevens van de puntenwolken converteren naar een BIM.

ADM GROUP MAAKT LANDMEETKUNDIGE, WAARHEIDSGETROUWE SCANOPMETINGEN

ADM Group is expert is bouw- en landmeetkunde en meet vanaf het begin alle structuren en onderdelen realistisch op, met een zo hoog mogelijke nauwkeurigheid. De landmeters-experten van ADM Group nemen alle elementen op en zorgen ervoor dat deze tijdens het tekenwerk ook correct in kaart worden gebracht. Zo daalt de totale kost van het bouwproces omdat klanten vanaf de start over correcte digitale plannen beschikken voor een ontwerp, verbouwing of restauratie. Bovendien kunnen er geen onvoorziene omstandigheden opduiken tijdens de uitvoeringsfase. Precision matters! Wat kost 3D-scannen? Klik hier

DE BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN 3D-LASERSCANNING

  • Volledig: alles wat zichtbaar is, wordt door de scanner opgemeten. We hoeven achteraf niet meer terug ter plaatse te gaan wat een besparing aan extra meetwerk en verplaatsingen oplevert
  • Snel: Op locatie kunnen we sneller werken dan de traditionele meetmethodes. De tijd op de locatie is dus beperkter wanneer dit van belang zou zijn.
  • Tekenen in fases: omdat een volledige point cloud beschikbaar is, kunnen we het tekenwerk in de loop van het proces meer gedetailleerd uitwerken of aanvullen.
  • Veilig: De meting kan uitgevoerd worden vanop een veilige afstand.

WELKE BESTANDEN LEVERT ADM TECH AAN DE KLANT?

Afhankelijk van de wensen van de klant verwerken onze landmeters-experten de point cloud geheel of gedeeltelijk tot 2D CAD-tekeningen, 3D-modellen of andere eindproducten die wij nuttig achten in functie van het specifieke project (gevelaanzichten, plattegronden, technische dwarsdoorsneden, …)

Veelgestelde vragen

Om de juiste nauwkeurige en betrouwbare resultaten te verkrijgen is het belangrijk dat u de 3D-laserscanning laat uitvoeren door een landmeter. Landmeterskantoor ADM Group beschikt over de nodige landmeters en expertise om uw scanproject tot een goed einde te brengen.

Een laserscanner is een apparaat dat met hoge snelheid lichtpulsen uitstuurt onder een veranderende verticale en horizontale hoek tot het volledige zichtbare oppervlak 360° bedekt is. Hierbij dienen we rekening te houden met eventuele blindspots (delen die niet of maar gedeeltelijk zichtbaar zijn door vaste obstakels) in de ruimte. Voor elke puls wordt de afstand berekend tussen scanner en gemeten object door de verstreken tijd te bepalen tussen uitgestuurde en ontvangen puls.

We zetten laserscanners onder meer in wanneer veiligheid, volledigheid van opname en snelheid van groot belang zijn.

  • Een scanner meet nagenoeg alles op. Je moet wel rekening houden met ramen en niveauverschillen om effectief alles te meten. Hierdoor moet je vaak maar één dag ter plaatsen komen.
  • Gevels kunnen gemakkelijker opgemeten worden en worden uitgetekend.
  • Met de juiste software gebeurt de verwerking van de data sneller en efficiënter.
Wij werken met Scanners van Faro, onder meer de types Focus S350 en S150.
Een point cloud is een verzameling van punten opgemeten door een scanner. Dit zijn meestal vrij grote bestanden, aangezien de hoeveelheid data vrij omvangrijk is. Meestal spreken we (voor een kleine meting) van 10M tot 500M punten.

Neem contact op

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Naam *
Adres van uitvoering *
E-mail *
Telefoonnummer *
Uw vraag

Velden met een * zijn verplicht zodat wij u zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.