ADM BIM

3D-laserscanning

Met 3D-laserscanning leggen we op zeer korte tijd de omgeving tot in het kleinste detail en in 3 dimensies vast. We gebruiken hierbij een laserscanner die automatisch en met hoge snelheid 3D-metingen verricht van onder meer gebouwen, monumenten, installaties, machines, wegen en constructies.

Van 3D-laserscanning tot point-cloud?

Dankzij 3D-laserscanning wordt elke millimeter perfect gemeten: tot maar liefst 2 miljoen punten per seconde kunnen worden ingemeten. De gemeten punten worden later verwerkt tot een nauwkeurige 3D-puntenwolk van miljoenen punten die de gescande omgeving weergeeft en die als basis dient voor het opstellen van 2D-plannen, 3D-modellen, visualisaties en simulaties.

3D scanning gebowuen: scan-to-BIM is een virtuele weergaven van het bouwproces

Op basis van de 3D-laserscan kunnen de landmeters van ADM TECH een 3D-model of BIM (Building Information Model) worden opgebouwd. Dit is een virtuele weergave van het bouwproces. Alle informatie van de verschillende fases van een bouwwerk (ontwerp, bouw, beheer, onderhoud) komen in een BIM samen. Een BIM is een bijzonder handige bron van informatie waardoor alle bouwpartijen en bouwpartners op een overzichtelijke manier kunnen samenwerken.

Wat is het verschil tussen 3D-laserscanning en landmeetkundige 3D-laserscanning?

Scannen kan iedereen maar landmeetkundige 3D-laserscanning is een vak apart. Complexe landmeetkundige situaties waarheidsgetrouw in kaart brengen, vraagt om het inzicht van ADM TECH. Dit is een werk van ‘Precision matters’, zowel ter plaatse als op kantoor waar we de scandata tot een nauwkeurige puntenwolk verwerken. Op die manier gaan onze klanten altijd aan de slag met correcte digitale plannen van de bestaande situatie voor hun bouw- of renovatieproject.

3D-scanning in het BIM-tijdperk: hoe meet je een loods in?

3D-laserscannen wordt steeds vaker gebruikt om ‘bouw informatie modellen’ (BIM) van gebouwen op te stellen. Dit gebeurt op basis van scans en de 3D-puntenwolk (point cloud). Dit noemen we ook wel scan-to-BIM. Bekijk hier hoe scan-to-BIM werkt.

Werkwijze

Hoe gaan wij te werk?

Eerst worden er in het gebouw of project diverse scantargets bevestigd. Deze worden bij grote projecten eerst ingemeten met een totaalstation om een basis te vormen. Daarna worden deze targets en de omliggende gebouwen en structuren ingescand volgens de wensen van de klant (kleur/zwart-wit, resolutie, …). Nadien worden deze scans aan elkaar gekoppeld door middel van de ingemeten targets en verwerkt tot één volledige point cloud (PC).

Wat kost een 3D-laserscanning?

ADM BIM

Landmeetkundige 3D-scanning van hotel

ADM BIM

Landmeetkundige 3D-scanning van kantoor

ADM BIM

Scan-to-BIM van brouwerij

ADM BIM

Landmeetkundige 3D-scanning kathedraal

ADM BIM

Landmeetkundige 3D-scanning Brussel

Veelgestelde vragen

3D-laserscanning

Wie voert de 3D-laserscanning uit?
Om de juiste nauwkeurige en betrouwbare resultaten te verkrijgen is het belangrijk dat u de 3D-laserscanning laat uitvoeren door een landmeter. Landmeterskantoor ADM Group beschikt over de nodige landmeters en expertise om uw scanproject tot een goed einde te brengen.
Een laserscanner is een apparaat dat met hoge snelheid lichtpulsen uitstuurt onder een veranderende verticale en horizontale hoek tot het volledige zichtbare oppervlak 360° bedekt is. Hierbij dienen we rekening te houden met eventuele blindspots (delen die niet of maar gedeeltelijk zichtbaar zijn door vaste obstakels) in de ruimte. Voor elke puls wordt de afstand berekend tussen scanner en gemeten object door de verstreken tijd te bepalen tussen uitgestuurde en ontvangen puls.
We zetten laserscanners onder meer in wanneer veiligheid, volledigheid van opname en snelheid van groot belang zijn.
  • Een scanner meet nagenoeg alles op. Je moet wel rekening houden met ramen en niveauverschillen om effectief alles te meten. Hierdoor moet je vaak maar één dag ter plaatsen komen.
  • Gevels kunnen gemakkelijker opgemeten worden en worden uitgetekend.
  • Met de juiste software gebeurt de verwerking van de data sneller en efficiënter.
Wij werken met Scanners van Faro, onder meer de types Focus S350 en S150.
Een point cloud is een verzameling van punten opgemeten door een scanner. Dit zijn meestal vrij grote bestanden, aangezien de hoeveelheid data vrij omvangrijk is. Meestal spreken we (voor een kleine meting) van 10M tot 500M punten.

Neem contact op

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Naam *
Adres van uitvoering *
E-mail *
Telefoonnummer *
Uw vraag

Velden met een * zijn verplicht zodat wij u zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.